Kom sikkert igennem en virksomhedsoverdragelse

Ligemeget om virksomheden er stor eller lille, er det en kompliceret proces, når den skal overdrages til en ny ejer.  Overdragelsen kan skyldes generationsskifte i familieejede virksomheder, fusioner eller omstruktureringer, og der er særlige regler på alle områderne. Virksomhedsoverdragelse kan således – afhængigt af omstændighederne – rejse spørgsmål af blandt andet familie- og arveretlig, selskabsretlig og skatteretlig karakter, og for de fleste virksomheder, der ikke selv har tilknyttet en juridisk afdeling, vil det være nødvendigt med professionel vejledning, fra et kompetent advokatfirma.

Her i artiklen kan du læse mere om nogle af de mest almindelige former for virksomhedsoverdragelse.

Virksomheder i generationsskifte

Et generationsskifte i en familieejet virksomhed er en ekstra følsom form for virksomhedsoverdragelse, fordi ejerfolrholdet er knyttet til en familien, men alle de følelser, der er forbundet her til.

Pga. familieforholdet rejser en virksomhedsoverdragelse i denne sammenhæng en række familie- og arveretslige spørgsmål, som ikke er relevante i andre typer af virksomhedsoverdragelse. I nogle tilfælde vil det for eksempel være muligt at overdrage virksomheden til næste genereation efter arve- og gavereglerne, hvilket kan spare væsentlige udgifter til skatter og afgifter.

Omstruktureringer, fusioner og salg

Omstruktureringer af eksisterende virksomheder, og fusioner med andre virksomheder, er i særdeleshed et kompliceret juridisk område, der rejser mange skatte- og selskabsretlige problemstillinger. Hvad gør man for eksempel, når der skal inddrages nye investorer i ejerkredsen, eller man ønsker at udskille eksisterende aktivteter ? Selv hvis man har foretaget alle tænkelige forholdsregler, kan tidligere omstruktureringer vise sig at skabe juridiske problemer efter gennemførelsen. Med kompetent vejledning kan den slags undgås, men hvis der efterfølgende opstår problemer – for eksempel på grund af en forhastet gennemførelse – kan de næsten altid rettes igen, at et kompetet advokatfirma.

Hvis du selv står overfor at købe eller fusionere med en anden virksomhed, kan du desuden undgå ubehagelige overraskelser ved at få foretaget en såkaldt due diligence-undersøgelse af virksomheden.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen